El dia 10 de maig la LADD, en col·laboració del Observatori de Drets de les persones amb discapacitat intel.lectual de Dincat, va organitzar una xerrada al Palau Macaya amb una assistència d’unes 85 persones, sota el títol “ Tens Drets, ho saps?”.

Els ponents Xavier Orno  i Emili Grande d’una manera entenedora i senzilla van explicar quina és la nova visió sobre la discapacitat i quins son els drets de les persones.

La xerrada estava enfocada de manera totalment interactiva, i va generar molta participació i interès per part dels assistents.

És important el canvi de model que ha aportat  la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat: ha passat d’un model “mèdic” que volia curar a les persones abans d’ inserir-les a  la societat, a un model més social. Ara es parla de la discapacitat com el resultat de la relació entre la persona amb dificultats i les barreres que impedeixen  que participi en la societat como totes les altres persones. Un exemple perfecte és aquesta mateixa xerrada, que demostra que si es treuen barreres (per exemple facilitant la comprensió dels missatges) les persones amb discapacitat poden i volen participar amb els seus punts de vista, opinions o preguntes.

La Convenció es va aprovar l’any 2006 i ens recorda que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets i llibertats que qualsevol altre persona, que son responsables dels seus actes i que han de participar plenament en la societat.

Espanya va signar aquesta convenció l’any 2007, ara cal fer-la complir.

Si voleu fer-vos amics de l’Observatori de drets us podreu adreçar a Dincat  i demanar informació

I si voleu accedir al document de la Convenció amb lectura fàcil ho podeu fer des d’aquí: http://ajuntament.barcelona.cat/dretssocials/sites/default/files/arxius-documents/%5BPDF%5D%20Convenció%20sobre%20els%20Drets%20de%20les%20Persones%20amb%20Discapacitat%20Lectura%20Fàcil.pdf