L’any 2015 es va votar una llei de Formació Professional a Catalunya i per primera vegada les famílies de joves amb discapacitat intel·lectual vam aconseguir que hi fossin inclosos.
Una fita important per un col·lectiu que necessita una formació adequada per poder tenir una bona inclusió laboral, que comporta també millor inclusió social.
Es va desplegar així la primera oferta formativa per a ells (IFES), Formació Professional Bàsica.
El Govern ha desenvolupat ara una campanya d’FP dirigida al públic en general i – molt important- a les empreses perquè els obrin les portes a fer les pràctiques (dual) i per contractar-los.
En aquesta campanya s’han oblidat novament dels nostres fills i filles!
4 dades:
- Per llei estan a l’FP, com els altres. És un DRET que tenen i no els el poden treure.
- És el col·lectiu amb l’atur més gran de tots: més del 80%.
- Les empreses no els contracten per desconeixement i no canviarà si segueixen invisibles.
- Les pràctiques s’han demostrat una via de coneixement mutu molt exitosa: una acció que vol apropar formació i empresa no els pot deixar fora.
Per acabar: la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU parla d’implementar plans per assolir la normalització i inclusió en tots els àmbits. On és la voluntat política d’anar assolint aquests reptes, si fins i tot quan ja estan inclosos els deixen de banda?
El dia 29 de novembre es van registrar tres cartes a nom del Honorable Vicepresident Aragonès, l’Honorable Conseller El Homrani i l’Honorable Conseller Bargalló per explicar el nostre punt de vista sobre aquest tema, i demanar una reunió per seguir avançant en la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual.
De tot això hem parlat avui amb la Sra. Anna Figueras, assessora en temes socials de Presidència de la Generalitat. A poc a poc hem d’anar avançant junts.
Gràcies Anna per una reunió molt profitosa.
La Sra. Anna Figueras amb membres de la LADD